Wednesday, November 20, 2013

UURIMISTÖÖ

 ÕPPIMINE JA VABA AEG 8. KLASSI ÕPILASTE ELUS

Uuringu eesmärk oli analüüsida 8. klassi õpilaste suhtumist koolisse ja õppeainetesse, teada saada, palju aega kulutab 8. klassi õpilane kodutööde valmistamiseks, millega ta vabal ajal tegeleb, millest huvitub, kui palju õpilasi käib trennides või huviringides ja milline on nende ettekujutus tulevikust, kus soovitakse jätkata haridusteed, mis eriala neile huvi pakub.

Uuringu läbiviimiseks kasutati küsitlust, milles oli 8 enamasti valikvastustega küsimust. Kokku osales küsitluses 52 õpilast Tallinna Laagna Gümnaasiumi 8. klassidest, nendest 22 tüdrukut ja 30 poissi. 8. klassi õpilaste vanus on enam-vähem ühtlane, suurem osa vastanutest on 14 aastat vana, kuid on ka nooremaid ja vanemaid. See on tingitud sellest, kui vana oli õpilane kooli sisse astudes ja kas ta jäi klassikursust kordama või mitte.

Esimene teema, mis meile huvi pakkus, kas õpilastele üldse meeldib koolis käia. Vastused jagunesid 50%/50%  ehk pooltele poistest ja pooltele tüdrukutest meedlis, pooltele mitte. Põhjustest, miks ei meeldi koolis käia, toodi välja, et koolis peab palju õppida, antakse palju kodutöid, see on väsitav, pingeline või hoopis igav. Peamised põhjused, miks koolis meeldib käia, on sõbrad, kellega saab koolis suhelda ja nalja teha ning uued teadmised ja oskused, mis on tulevikus vajalikud. 

Siis uuriti, milline on õpilaste lemmikaine koolis. Huvitaval kombel jäi esimesele kohale kehaline kasvatus. Põhjenduseks toodi võimalust liikuda, aktiivne olla, mängida ja sporti teha. Tänapäeva noored on tõesti väga energilised ja aktiivsed, seega on väga tore, kui saab kehalise kasvatuse tunnis seda energiat väljendada. Teisele kohale jäi matemaatika, mille põhjuseks on huvi selle aine vastu ja hea õpetaja. Paljudele meeldi ka kunstiõpetuse tund, sest seal saab vabamalt olla, rahulikult joonistada, mis ei nõua suuri teadmisi. 

Samas uuriti, mis õppeaine üldse ei meeldi. Peaaegu kõik ained olid õpilaste poolt mainitud, kõige rohkem aga eesti keel, füüsika ja matemaatika.  Põhjuseks oli välja toodud kas õpetaja või raskused aine õppimisel. 

Kuna paljud õpilased ütlevad, et neil on koolis raske õppida ja antakse palju kodutöid, siis tahtsime teada saada, kui kaua teevad 8. klassi õpilased koduseid ülesandeid päevas. Üllatav oli see, et leidus üsna palju neid (kokku 12 õpilast), kes teevad koduseid ülesandeid ainult pool tundi, mis on meie arvates üsna vähe. Võib-olla on need õpilased tõesti väga andekad ning jõuavad nii kiiresti kõik ära teha, võib-olla on see aga õppeprobleemide põhjuseks. Suurem osa õpilastest teeb koduseid ülesandeid aga 1 tund päevas. Uuringust selgus, et tüdrukud teevad koduseid ülesandeid kauemini, nii et tüdrukud suhtuvad kodutöö tegemissse tõsisemalt ja kohusetundlikumalt. Samas just poiste seas leidus rohkem neid, kes teevad kodutöid 3 tundi päevas (6 õpilast), tüdrukuid oli aga 2.

Siis soovisime uurida, mida teevad tänapäeva noored vabal ajal. Kõige populaarsemad vastused olid arvitis istumine ja õues jalutamine. Hea, et noored ei istu pidevalt kodus arvuti taga, vaid käivad õues ka, suhtlevad sõpradega ka otseselt. Raamatuid loevad aga tänapäeva noored väga vähe, rohkema vaadatakse telekat ja istutatakse jälle arvutis.

Paljud õpilased käivad ka trennis või mõnes huviringis. Kõige populaarsem ala on sport, tüdrukute seas tantsimine, iluvõimlemine, aga ka jõutreeningud, poiste seas mitmed spordialad: korvpall, poks, tennis, jalgpall jt. Tüdrukute seas oli populaarne ka muusika. Mõned õpilased valisid ka „Muu“ variandi, täpsustades, et käivad keelte, arvuti ja enesekaitse kursustel.

Ja lõpetuseks küsisime õpilaste käest, kus na tahavad edasi õppida peale põhikooli lõppu. Tulemused näitasid, et suurem osa 8. klassi õpilastest (73%) väärtustab kõrgharidust ning soovib jätkata kooliteed gümnaasiumis. Osa aga väärtustab kutse varajast omandamist, mis ei välista ka haridustee jätkamist kõrgkoolis. 

Suurem osa vastanutest ei tea veel, kelleks tahab saada ja mis eriala või kutse talle huvi pakub. Pakutud variantidest oli aga kõige populaarsem arstiteadus.




UURIMISTÖÖ KÜSIMUSTIK


Tere! Oleme TLG 8.B klassi õpilased Diana Mere ja Maria Orutar. Teeme uurimistööd teemal „Õppimine ja vaba aeg 8. klassi õpilaste elus“ ning oleme väga tänulikud, kui leiate aega meie küsimustik ära täita. Küsimustik on anonüümne ning selle andmeid kasutatakse ainult uurimistöö kirjutamiseks. Aitäh!
klass _____ vanus ______ sugu _____


1.Kas teile meeldib koolis käia? Miks?
                  Jah
                  Ei
                  Põhjus_____________________________________________

2. Mis on teie lemmikõppeaine? Miks?
                  Aine __________________________________
                  Põhjus ________________________________________________________
3. Mis õppeaine teile üldse ei meeldi? Miks?
                 Aine________________________________________
                 Põhjus_______________________________________
4. Mitu tundi päevas teed sa koduseid ülesandeid?
                  u 0.5 tundi
                  u 1 tund
                  1-2 tundi
                  2-3 tundi

5. Millega sa vabal ajal tegeled?
                      Õues jalutamine
                  Arvutis istumine (mängud, suhtlemine)
                  Raamatute lugemine
                  Teleka vaatamine
                  Muu (Täpsusta ________________________________________)

6. Kas sa käid trennis/huviringis/huvikoolis? Millega tegeled?
 
  Sport (täpsusta ____________________________________)
                  Muusika (täpsusta _________________________________)
                  Kunst (täpsusta____________________________________)
                  Muu (täpsusta _____________________________________)     
7. Kas sul on plaanis minna pärast põhikooli lõppu gümnaasiumisse või kutsekooli?
                 Gümnaasium                        Kutsekool
8. Mis kutse/eriala teile huvi pakub? Miks?                           

              Eriala/kutse__________________________
              Põhjus ___________________________________________________________


No comments:

Post a Comment